Yaz Okulu Ücretleri ve Bilmeniz Gerekenler

 Yaz Okulu Ücretleri ve Bilmeniz Gerekenler

Geçtiğimiz Sene Yaz Okulu Ücretleri ve Bilmeniz Gerekenler : Final sınavlarının yavaş yavaş bitmesiyle beraber sayfamıza gelen sorulardan biri olan ” Yaz Okulu ” kavramını daha net anlamanız ve yaz okulu ücretleri, derslerin açılması ve ders alma gibi konulara geçtiğimiz seneyi baz olarak sizlere aktaracağız. Şimdiden söylemeyelim ki bu posta yer alan bilgiler geçtiğimiz senenin fiyatlarını ve bilgilerini içeriyor. Biliyorsunuz ki henüz yaz okulu duyuruları başlamadı. Önümüzdeki haftadan itibaren fakültelerin web sayfalarından duyuruların takibini yaparsanız istediğiniz bilgilere erişebileceğinizi unutmayın

Asıl konumuza geçmeden önce yaz okuluna kalacak olan arkadaşların kalacak yere de ihtiyacı olacağını düşündüğümüz için merkez kampüs için yazın açık olacak olan AC KIZ Öğrenci Yurdu ile irtibata geçebilirler.

Gölbaşı Kampüs için Gölbaşı Hürriyet Kız Öğrenci Yurdu ile iletişime geçebilirler.

Nöbetçi KYK’ları düşünen arkadaşlar ise Ankara Nöbetçi Kyk Yurtları 2019 yazımızı okuyabilirler

Geçtiğimiz Sene Yaz Okulu Ücretleri ve Bilmeniz Gerekenler

2019 – 2020 Yılı Yaz Okulu Ücreti için Tıklayınız

KAYIT ÜCRETİ

Yaz okulunda öğrencinin ödeyeceği ücret 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

DERSLERİN AÇILMASI

Yaz okulunda bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı on ikinin (12) altında olamaz. On ikiden az öğrencinin kayıt olduğu dersler kapatılır. Bu nedenle, 22 Haziran 2018 saat 18.00 itibariyle yapılacak incelemeler sonrasında bu koşulu sağlamayan dersler kapatılacaktır. Açılan dersler, ilgili akademik birimlerin ağ adreslerinden ilan edilecektir.

DERS ALMA

  • 1. Öğrenciler, yaz okulunda Üniversite içi ve/veya Üniversite dışında toplam en fazla on iki saatlik ders alabilirler.
  • 2. Öğrenci, daha önce aldığı, alarak başarısız olduğu, kredisi yetmediğinden daha önce alamadığı veya devamsızlık nedeniyle başarısız olduğu dersleri almak için yaz okulundaki derslere kaydolabilir.
  • 3. Genel ağırlıklı not ortalaması 2,50 ve üzerinde olan öğrenci, danışmanının uygun gördüğü üst yarıyıllara ait ders alabilir.
  • 4. Öğrenci; daha önce CC ve üstü harf notu aldığı dersleri yaz okulunda alamaz.
  • 5. Yaz okulunda açılan bir derse kaydolan öğrenci o dersi bırakamaz.
  • 6. Yaz döneminde staj yapmak zorunda olan öğrenciler, staj yapacağı tarih aralığı ile akademik takvimde belirtilen yaz okulu derslerinin başlangıç ve yaz okulu sonu sınavları bitiş tarihi aralığının çakışmaması koşuluyla yaz okulundan ders alabilirler.

DANIŞMAN ONAYLARI

  • 1. Öğrencilerin derslere kaydolmadan önce, alacakları derslerle ilgili danışmanlarıyla görüşmeleri önerilir.
  • 2. Öğrenci kayıt işlemini tamamladıktan sonra danışmanıyla iletişime geçerek onay işlemini gerçekleştirir.
  • 3. Danışman onayı alınmamış kayıtlar geçersizdir.

YAZ OKULUNDA DERS ALAMAYACAKLAR

  • 1. Yabancı dil hazırlık programına dâhil olan öğrenciler hazırlık sınıfında başarılı olsalar bile o eğitim öğretim yılı sonunda açılan yaz okulunda lisans programının derslerini alamazlar.
  • 2. Lisans programlarına M.T.O.K. kontenjanından yerleşen ve bir yıllık matematik ve fen derslerinden oluşan bilimsel hazırlık sınıfı programına tâbi olan öğrenciler, bilimsel hazırlık sınıfında başarılı olsalar bile o eğitim-öğretim yılı sonunda açılan yaz okulunda lisans programının derslerini alamazlar.
  • 3. Güz veya bahar yarıyılları sonunda ilişiği kesilmiş öğrenciler, yaz okulundan ders alamazlar. İlişik kesme işleminden önce ön kayıt işlemi yapılmış ise ön kayıt işlemi iptal edilir.

DERSLERE DEVAM

Yaz okulunda derslere devam zorunludur. Bir dersin devam koşulunun daha önce yerine getirilmiş olması, o derse yaz okulunda devam etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

BAŞARI NOTU

Yaz okulunda alınan derslere ilişkin başarı harf notu, Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre belirlenir.

Yaz okulunda alınan notlardan FD, FF başarı harf notu ve G dışındakiler ağırlıklı genel not ortalaması hesabına dâhil edilir.

BAŞKA BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNUN AÇMIŞ OLDUĞU YAZ OKULUNDAN DERS ALMA

  • 1. Öğrencinin kaydolmak istediği derslerin Gazi Üniversitesi yaz okulunda açılmaması durumunda; öğrenci, Gazi Üniversitesi Yaz Okulu Yönergesinin 13. maddesinde belirtilen hususlar çerçevesinde farklı bir yükseköğretim kurumunun yaz okulundan yararlanabilir.
  • 2. Gazi Üniversitesi Yaz Okulu Yönergesinin ikinci bölümdeki esasları sağlayan öğrenciler, başka bir yükseköğretim kurumunun açmış olduğu yaz okulundan aşağıdaki koşulları da sağlamak kaydıyla ders alabilir.
  • 3. Öğrenci, başka bir yükseköğretim kurumunun yaz okulunda en fazla on iki saatlik ders alabilir.
  • 4. Diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okulundan ders alınabilmesi için yaz öğretiminin verildiği yükseköğretim kurumunun ilgili programına ait taban puanın, öğrencinin kayıtlı olduğu programın üniversiteye giriş yılındaki merkezi yerleştirme puanına (LYS, DGS, vb.) eşit veya bu puandan yüksek olması gerekir. ÖSYS ek yerleştirme puanları dikkate alınmayacaktır.
    Örneğin; Üniversitemiz Makine Mühendisliği programına 2015 yılında MF-4 puan türünden 396,13356 puan alarak kaydolmuş bir öğrenci, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin açmış olduğu yaz okulunda ders almak istesin. Ancak öğrencinin almak istediği ders, aynı yıl MF-4 puan türünden 468,13446 taban puanla öğrenci alan ODTÜ Makine Mühendisliği programında değil; yine MF-4 puan türünden 386,30996 taban puanla öğrenci alan Çevre Mühendisliği programında açılmış olsun. Bu durumda, öğrencinin kayıtlı olduğu program açısından bakıldığında taban puan şartı sağlanmakla beraber, dersin açıldığı programın taban puanının Üniversitemiz Makine Mühendisliği programının taban puanından düşük olması nedeniyle öğrencinin, ODTÜ Çevre Mühendisliği programının yaz okulundan ders alması mümkün değildir.
  • 5. Başka bir yükseköğretim kurumunun yaz okulundan ders almak isteyen öğrenci bu talebini, yaz okulunun açıldığı yükseköğretim kurumundaki dersin içeriği ve kredi bilgilerini gösteren belgelerle bölüm başkanlığına yazılı olarak bildirir. Talebin, bölüm başkanlığı ve ilgili yönetim kurulunca, Gazi Üniversitesi Yaz Okulu Yönergesinin ikinci ve üçüncü bölümündeki esaslar çerçevesinde, uygun görülmesi hâlinde öğrenci diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okulundan ders alabilir.6. Başka bir yükseköğretim kurumunda mevcut olmayan programlarda öğrenim gören öğrenciler, ilgili akademik birimin kararı ile uygun görülen farklı programlardan ders alabilirler.
  • 7. Öğrenci yaz okulunda, uygulamalı ders, uygulama, blok uygulama, atölye, proje, klinik çalışması, laboratuvar, kazı bitirme projesi, staj ve benzeri hariç, alt yarıyıllara ait hiç almadığı, aldığı hâlde sınavına girme hakkı elde edemediği ya da başarısız olduğu dersleri alabilir.
  • 8. Önlisans programı öğrencileri hariç, alt yarıyıllara ait tüm derslerden başarılı olan öğrenciler üst yarıyıllara ait dersleri, Yaz Okulu Yönergesinin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası da dikkate alınarak ilgili akademik birimin uygun görmesi hâlinde diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okulundan alabilirler. Öğrenci bu talebini; yaz okulunun açıldığı yükseköğretim kurumundaki dersin içeriği ve kredi bilgilerini gösteren belgelerle bölüm başkanlığına yazılı olarak bildirir. Talebin, bölüm başkanlığı ve ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi hâlinde öğrenci, diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okulundan ders alabilir.
  • 9. Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen tek ders sınavına girebilme kriterlerine uygun bir dersi, başka bir yükseköğretim kurumunun yaz okulundan almakta olan bir öğrenci yaz okulunda başarısız olduğu takdirde, Üniversite akademik takviminde belirtilen tek ders sınavına girebilir.
  • 10. Başka bir yükseköğretim kurumunun yaz okulundan ders alan öğrenci, yaz okulu sonunda, almış olduğu ders veya derslere ait onaylı not döküm belgesini (transkript) dilekçesiyle birlikte güz yarıyılı ders başlama tarihinden en az on beş (15) gün önce Bölüm Başkanlığına sunmak zorundadır. Öğrencinin ibraz ettiği not dökümündeki notlar, Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ndeki nota dönüştürülerek ilgili yönetim kurulu kararıyla birlikle öğrencinin not belgesine işlenmek üzere, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına gönderilir.
  • 11. Öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumunun yaz okulundan almış olduğu derslerin başarılı olarak sayılabilmesi için, Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen ders geçme notunu sağlaması gerekmektedir.

Başka Bir Yükseköğretim Kurumunun Öğrencisi Olup Üniversitemiz Yaz Okulundan Ders Alma

Gazi Üniversitesi öğrencisi olmayan ve Üniversitemiz Yaz Okulunda ders almak isteyen diğer yükseköğretim kurumlarının öğrencileri, 25-26 Haziran 2018 arasında “2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Okulu Öğrenim Ücretleri Tablosu”nda tespit edilen öğrenim ücretini, “Yaz okulu öğrenim ücreti ödemesi” açıklaması ve T.C. Kimlik numarası belirtilerek HALKBANK’a yatıracak ve akabinde ders seçimi yapabilecektir. Gazi Üniversitesi öğrencisi olmayan ve Üniversitemiz Yaz Okulunda ders almak isteyen öğrenciler, 25-26 Haziran 2018 tarihleri arasında aşağıdaki adımları sırasıyla takip ederek yaz okuluna kaydolabilecektir:

YAZ OKULU HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Yaz okulunda bir dersin açılabilmesi için o derse kaç öğrenci kayıt olmalıdır?

Bir dersin yaz okulunda açılabilmesi için o derse en az on iki (12) öğrenci kaydolmalıdır.

2. Yaz okulunda en fazla kaç ders alınabilir?

Öğrenciler, yaz okulunda Üniversite içi ve/veya Üniversite dışında toplam en fazla on iki saatlik ders alabilirler.

3. Yaz okulunda derslere ön kayıt yaptırmak zorunlu mu?

Yaz okulunda alınacak derslere ön kayıt yaptırmak zorunludur. Ön kayıt yaptırmayan öğrenciler, yaz okulu ücretinin ödeyerek yaz okulu kesin kayıt tarihlerinde kayıt yaptıracaktır.

4. Yaz okulu için belirlenen öğrenim ücreti ne zaman ödenecektir?

Yaz okulu öğrenim ücreti, ön kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra ödenecektir. Öğrencilerimizin derslere kesin kayıt işlemlerini tamamlamadan önce yaz okulu öğrenim ücretini ödemesi gerekmektedir.

5. Yaz okulu öğrenim ücreti nereye yatırılacaktır?

Yaz okulu öğrenim ücreti, “Yaz okulu öğrenim ücreti ödemesi” açıklaması ile öğrenci numarası belirtilerek HALKBANK’a yatırılacaktır. Öğrenciler, bankadan İKİ NÜSHA dekont almalı ve gerektiği takdirde ibraz etmek üzere saklamalıdır. Yaz okulu ücret iadesi gereken durumlarda dekont ibraz edemeyen öğrencilere ücret iadesi yapılmaz.

6. Üniversitemizin farklı bir akademik biriminden ders alınabilir mi?

Öğrencinin kayıtlı bulunduğu akademik birimin, yaz okulunda kaydolmak istediği dersi açmaması hâlinde; öğrenci bu dersi, Üniversite içinde başka bir birimden alabilir. Bu durumda, diğer birimden alınacak dersin içerik, öğretim dili, ders saati, kredi açısından eşdeğerliğini; öğrencinin kayıtlı olduğu birimin ilgili kurulu ile diğer birimin ilgili kurulunun kabul etmesi gerekmektedir.

7. Yetenek sınavıyla öğrenci alan akademik birimlerde kayıtlı öğrenciler yaz okulunda ders alabilir mi?

Yetenek sınavıyla öğrenci alan akademik birimlerin öğrencilerinin yaz okulunda ders alabilecekleri yükseköğretim kurumları, ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından belirlenir.

8. İkinci öğretim öğrencileri derslerini nereden seçeceklerdir?

Yaz okulunda dersler genellikle birinci öğretimde açılacaktır. İkinci öğretimde ders açılmamışsa, ikinci öğretim öğrencileri derslerini birinci öğretimden seçeceklerdir. Farklı bölümlerden eşdeğerlik sağlanan dersler için farklı programlardan ders seçilebilir.

9. Farklı bir programdan alınacak dersler nasıl öğrenilebilir?

Farklı bölümlerden eşdeğerlik yapılan dersler ilgili akademik birimlerce ağ adresi üzerinden ilan edilecektir.

10. Bir öğrenci başka bir yükseköğretim kurumunun açmış olduğu yaz okulundan ders alabilir mi?

Gazi Üniversitesi Yaz Okulu Yönergesinin ikinci ve üçüncü bölümlerindeki esasları sağlayan öğrenciler, başka bir yükseköğretim kurumunun açmış olduğu yaz okulunda ders alabilir.

11. 2015 ÖSYS’de MF-4 puan türünden 396,13356 puan alarak Makine Mühendisliğine kaydoldum. Alacağım ders ODTÜ Yaz Okulunda Makine Mühendisliğinde değil Çevre Mühendisliğinde açılmışsa o dersi alabilir miyim?

Hayır. Üniversitemiz Makine Mühendisliği programına 2015 yılı taban puanı 396,13356; ODTÜ Makine Mühendisliği taban puanı 468,13446; ODTÜ Çevre Mühendisliği programının taban puanı ise 386,30996’dır. Bu durumda, kayıtlı olduğunuz program açısından bakıldığında ODTÜ Çevre Mühendisliği programının taban puanı Üniversitemiz Makine Mühendisliği programının taban puanından düşüktür. Bu nedenle, ODTÜ Çevre Mühendisliği programının yaz okulunda ders almanız mümkün değildir.

12. Kayıtlı olunan akademik birim ve Üniversitenin diğer akademik birimlerinden toplam 12 saatlik ders alan bir öğrenci, başka bir yükseköğretim kurumunun açmış olduğu yaz okulundan ders alabilir mi?

Hayır. Öğrenciler yaz okulunda en fazla 12 saatlik ders alabilir.

13. Diğer yükseköğretim kurumlarının öğrencileri Gazi Üniversitesi Yaz Okulunda ders alabilir mi?

Evet. Gazi Üniversitesi öğrencisi olmayan ve Üniversitemiz Yaz Okulunda ders almak isteyen diğer yükseköğretim kurumlarının öğrencileri25-26 Haziran 2018 tarihleri arasında “2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Okulu Öğrenim Ücretleri Tablosu”nda tespit edilen öğrenim ücretini, “Yaz okulu öğrenim ücreti ödemesi” açıklaması ve T.C. Kimlik numarası belirtilerek HALKBANK’a yatıracak ve akabinde ders seçimi yapabilecektir.

14. Yaz okulunda İstatistik programında açılan “Matematik I” dersini almayı düşünüyorum. Ders, 3 saattir. Ödeyeceğim yaz okulu öğrenim ücreti ne kadardır?

2017-2018 Öğrenim Ücreti Tablosu dikkate alınarak;

T.C. uyruklu Gazi Üniversitesi Öğrencisi için:
Yaz okulu öğrenim ücreti = (1 saatlik azami ders ücreti x (14 hafta))* Haftalık ders saati = (1,74 x 14) *3 73,08 = 24,36

T.C. Uyruklu ve %100 İngilizce bir programda kayıtlı Gazi Üniversitesi Öğrencileri yukarıda hesaplanan tutarın 2 katını ödeyecektir (73,08*2=146,16)

Yabancı uyruklu Gazi Üniversitesi öğrenciler yukarıda hesaplanan tutarın 3 katını ödeyecektir. (73,08*3=219,24)

Özel öğrenciler (Diğer Üniversite Öğrencileri) yukarıda hesaplanan tutarın 5 katını ödeyecektir. (73,08*5=365,40)

%100 İngilizce bir programdan yaz okulunda ders alacak yabancı uyruklu öğrenciler yukarıda hesaplanan tutarın 6 katını ödeyecektir. (73,08*6=438,48)

%100 İngilizce bir programdan yaz okulunda ders alacak özel öğrenciler (Diğer Üniversite Öğrencileri) ve yukarıda hesaplanan tutarın 10 katını ödeyecektir. (73,08*10=730,80)

15,Yaz okulunda Uluslararası Ticaret programında açılan “İktisada Giriş I” dersini almayı düşünüyorum. Dersin 4 saat ve 3 kredidir. Ödeyeceğim yaz okulu öğrenim ücreti ne kadardır?

2017-2018 Öğrenim Ücreti Tablosu dikkate alınarak;

T.C. uyruklu Gazi Üniversitesi Öğrencisi için:
Yaz okulu öğrenim ücreti = (1 saatlik azami ders ücreti x (14 hafta))* Haftalık ders saati = (1,86 x 14) *4 104,16 = 26,04 *4

T.C. Uyruklu ve %100 İngilizce bir programda kayıtlı Gazi Üniversitesi Öğrencileri yukarıda hesaplanan tutarın 2 katını ödeyecektir. (104,16*2=208,32)

Yabancı uyruklu Gazi Üniversitesi öğrenciler yukarıda hesaplanan tutarın 3 katını ödeyecektir. (104,16*3=312,48)

Özel öğrenciler (Diğer Üniversite Öğrencileri) yukarıda hesaplanan tutarın 5 katını ödeyecektir. (104,16*5=520,80)

%100 İngilizce bir programdan yaz okulunda ders alacak yabancı uyruklu öğrenciler yukarıda hesaplanan tutarın 6 katını ödeyecektir. (104,16*6=624,96)

%100 İngilizce bir programdan yaz okulunda ders alacak özel öğrenciler (Diğer Üniversite Öğrencileri) ve yukarıda hesaplanan tutarın 10 katını ödeyecektir. (104,16*10=1041,60)

16.Gazi Üniversitesi öğrencisiyim. Dönem içinde DC aldığım bir dersi yaz okulunda tekrar aldım ancak yaz okulu sonunda başarı notum DD oldu. Bu dersten geçer miyim?

Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin on ikinci fıkrasına göre genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler, (DC) ve (DD) notu ile başardıkları dersleri tekrar alabilir. Dersin tekrarlandığı yarıyılda alınan en son not geçerlidir.

Ayrıca yaz okulunda alınan derslere ilişkin başarı harf notu, Gazi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre belirlenir. Gazi Üniversitesi Yaz Okulu Yönergesinin 11 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre ise yaz okulunda alınan notlardan FD, FF başarı harf notu ve G dışındakiler ağırlıklı genel not ortalaması hesabına dâhil edilir.

17. Yurtdışından/ yabancı uyruklu öğrenciler Üniversitenizde yaz okulunda ders alabilir mi?

Evet. Bu öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olup Gazi Üniversitesi Yaz Okulunda ders alacak öğrenciler olduğundan öğrenim ücreti ödeyip ders seçerek ders alabilirler.

Arkadaşlar geçtiğimiz seneyi ele alarak bu bilgiler gazi.edu.tr’den derlenmiştir. Yaz okulu duyurularını takip ederek resmi sayfadan güncel duyuruya erişebilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın