Merkez Kütüphaneden Ödünç Kitap Nasıl Alınır ?

 Merkez Kütüphaneden Ödünç Kitap Nasıl Alınır ?

Merkez Kütüphaneden Ödünç Kitap Nasıl Alınır ? Size komik gelebilir bu konu ama ciddi mana da bir çok öğrenci arkadaşımızın hala bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünüyoruz. Zira instagram sayfamıza gelen mesajları görünce bu konuya da değinmek istedik.

Merkez Kütüphaneden Ödünç Kitap Nasıl Alınır ?

Daha önceleri merkez kütüphanenin raf sistemini ve harflere göre konu dağılımını anlattım. Bu makalemizde de sizlere Ödünç kitap nasıl alınır buna değineceğim. Öncelikle kütüphane içerisindeki bilgisayarlardan istediğimiz kitabı lib.gazi.edu.tr üzerinden aratıyoruz. Çıkan sonuçlarda kitabımızı bulup ödünç alınabilirlik durumuna bakıyoruz ve akabinde alınabilir ise hangi rafta olduğuna bakıyoruz. Kitabın alınabilir olduğunu düşünerek ilgili raftan kitabı almaya gidiyoruz. Eğer ki kitap ilgili rafta yerinde değil ise ve ödünç alınabilir diyorsa bilin ki kitap kütüphanedeki masaların üzerindedir ya da bir başkası an itibari ile okuyordur. En son ihtimal ise kitap bankoya ulaşmıştır lakin katlara dağıtılması için yollanmamıştır. Bu ufak detayı da geçtikten sonra kitap eğer ki elimize ulaşırsa bundan sonraki yapacağımız işlem Zemin kattaki bankodan kimliğiniz ile kitabı zimmetinize geçirmek olacaktır. Banko girişte sol taraftadır. Zaten bilgisayar başındaki insanları görebilirsiniz. Peki bu kitaplar kaç haftalığına bizde kalacak? Kaç tane kitap alınabilir? gibi sorularınızı duyar gibiyim onlara da aşağıda değineceğim.

Ödünç Alma, İade, Uzatma ve Rezerv İşlemleri

  • Kütüphane üye kartı veya üniversite kimliğinin her yayın alınışında gösterilmesi zorunludur.
  • Başka bir okuyucuya ait kütüphane kartı ile ödünç yayın alınamaz, süre uzatması, ayırtma işlemleri yapılamaz, alınan yayınlar başka kişilere devredilemez
  • Danışma kaynakları, Kapalı Bölümdeki kaynaklar, tezler, süreli yayınlar ve görsel-işitsel materyaller dışındaki bütün kütüphane kaynakları ödünç alınabilir.
  • Akademik Personel 2 ay süreyle 20 kitap, İdari Personel – Sözleşmeli Personel 15 gün süreyle 6 kitap, Doktora Öğrencileri 1 ay süreyle 10 kitap, Yüksek Lisans Öğrencileri 1 ay süreyle 8 kitap, Lisans Öğrencileri 15 gün süreyle 5 kitap ödünç alabilirler.
  • Ödünç alınan yayınların süresi başkası tarafından rezerv konulmadığı takdirde tekrar uzatılabilir.
  • Akademik, idari, sözleşmeli personel, Lisans, Yüksek lisans ve Doktora öğrencileri uzatma işlemini Kütüphane web sayfası üzerinden kullanıcı işlemleri alanından yapabilirler. Akademik personel 10 kez, Master ve Doktora öğrencileri 5 kez, idari- sözleşmeli personel ve Lisansüstü öğrencileri 4 kez , Kütüphaneler arası işbirliği ve Protokolle üye olan okuyucular en fazla 2 kez uzatma hakkına sahiptir. Ayırtması olan ve uzatma sayısı dolmuş kütüphane materyalinin kütüphaneye iadesi gerekmektedir.
  • Başkası tarafından ödünç alınan yayınlar için ayırtma yapılabilir; ayırtılan yayınlar 3 gün içinde alınmadığı takdirde sırada bekleyen başka okuyucu varsa, bir sonraki okuyucuya verilir, sırada okuyucu bulunmadığı takdirde yayın rafa gönderilir.
  • Üzerinde gecikmiş yayın bulunan üyeler, bunları iade etmeden ve gecikme bedelini ödemeden ödünç yayın alamazlar, uzatma yapamazlar.

Geciken Yayınlar ve Cezalar

  • Kütüphane, herhangi bir yayını ödünç alan ve zamanında iade etmeyen okuyucuları uyarmaya çalışır, ancak sorumluluk okuyucuya aittir.
  • Gününde iade edilmeyen her yayın için günlük gecikme ücreti alınır.
  • Üyeler kaybettikleri ve zarar verdikleri baskısı mevcut Türkçe yayınları satın alarak 1 hafta içinde kütüphaneye teslim etmek zorundadırlar. Temini mümkün olmayan Türkçe yayınların kaybedilmesi veya yıpratılması durumunda üyeler kütüphane komisyonu tarafından her yıl için belirlenen rayiç bedeli öderler.
  • Kaybedilen veya zarar verilen yayın yabancı ise; demirbaş defterinden tespit edilen fiyata %30 tazminat eklenerek Merkez Bankası’nca ilan edilen ve o günkü kur üzerinden hesaplanan bedel ödenir.

İlişik Kesme

  • Öğrenciler mezuniyetlerinde veya herhangi bir nedenle okulla ilişiklerinin kesilmesi durumunda ödünç aldıkları yayınları iade ederek, ödemeleri gereken ceza varsa ödeyerek  Merkez Kütüphaneden “ilişiği yoktur” belgesi almak zorundadırlar.
  • Üniversiteden 2 aydan daha fazla süre ile izinli olarak ayrılan, başka bir kuruma atanan, istifa eden veya emekli olan akademik ve idari personel, Merkez Kütüphaneden ilişiğini kesmek zorundadırlar.
  • Üzerinde kütüphaneye ait yayın bulunduğu halde üniversiteden ayrılan üyeler Rektörlük Makamı’na bildirilir.

Merkez Kütüphaneden Ödünç Kitap Nasıl Alınır makalemiz burada sona ermiştir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın